Cyberverzekeringen: vergelijkbaarheid vraagt aandacht van verzekeraars
Het is moeilijk om cyberverzekeringen onderling te vergelijken, onder meer door complexiteit van het risico en de voorwaarden. Het is van belang dat de sector gezamenlijk bekijkt hoe zij kan bijdragen aan de onderlinge vergelijkbaarheid van het productaanbod. Dat concludeert de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM)
Het is moeilijk om cyberverzekeringen onderling te vergelijken, onder meer door complexiteit van het risico en de voorwaarden. Het is van belang dat de sector gezamenlijk bekijkt hoe zij kan bijdragen aan de onderlinge vergelijkbaarheid van het productaanbod. Dat concludeert de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) na een verkenning naar de groeiende markt voor cyberverzekeringen.
Onderlinge vergelijkbaarheid is moeilijk
De hoeveelheid cyberrisico's, zoals bijvoorbeeld ransomware-aanvallen, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De markt voor zakelijke en particuliere cyberverzekeringen gaat naar verwachting groeien. Wij hebben de afgelopen maanden een verkenning uitgevoerd naar deze markt. Hierbij constateren we dat cyberverzekeringen onderling moeilijk te vergelijken zijn. Dit komt door de complexiteit van de voorwaarden, het gebrek aan eenduidige definities van kernbegrippen en dekkingen die niet volledig expliciet zijn gemaakt door verzekeraars. Er is geen sprake van een gedeelde taxonomie rondom cyberincidenten bij verzekeraars.
Duidelijke informatieverstrekking
Cyberverzekeringen zijn complex. Het cyberrisico is veranderlijk, en daarmee noodzakelijkerwijs de verzekering ook. Het is daarom extra van belang dat de informatieverstrekking duidelijk is. Een betere onderlinge vergelijkbaarheid van de dekking en werking van het product kan hieraan bijdragen. Zo worden klanten en adviseurs in staat gesteld om nu en in de toekomst de juiste risico's af te dekken en worden voorzienbare teleurstellingen voorkomen.
Oproep voor de sector
De AFM roept de sector op om gezamenlijk te bekijken hoe zij de onderlinge vergelijkbaarheid van het productaanbod kan vergroten. Het internationale speelveld van marktpartijen zorgt hierbij voor een extra uitdaging.
Meer nieuws over datariskverzekeringen
NIS2 quickscan
De Rijksoverheid heeft een NIS2-quickscan beschikbaar gesteld. Die scan bevat onder meer een checklijst van veertig vragen die organisaties moet helpen bij de voorbereiding op de nieuwe Europese cyberwet NIS2. De scan is met name bedoeld voor it- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties en bedrijven.
Lees verderVerbeteringen Hiscox CyberClear (2024)
Kort samengevat: het nieuwe pre-priced proposal van CyberClear by Hiscox heeft per direct ruimere acceptatierichtlijnen, een uitbreiding van de dekking en in veel gevallen een lagere premie.
Lees verderRisicoklassenindeling Digitale Veiligheid
Benieuwd naar de cyberrisico's voor jouw onderneming? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ontvang meteen een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen.
Lees verderNieuwe regels voor cybersecurity in Nederland
De nieuwe Cyberbeveiligingswet (Cbw), gebaseerd op de NIS2-richtlijn van de EU, introduceert strengere cybersecurityregels in Nederland. Hoewel de implementatie van de Cbw pas in 2025 wordt verwacht, is het belangrijk dat bedrijven in kritieke sectoren, zoals energie, transport en gezondheidszorg, nu al voorbereidingen treffen om te voldoen aan deze eisen.
Lees verderCyber 360 Combinatiekorting voor onze Markel verzekerden met een Markel beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Combinatiekorting Markel Cyber360 voor verzekerden met een Markel beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Lees verder