MKB-keurmerk cyberveiligheid pas over paar jaar

Het CCV mag van demissionair minister Adriaansens het MKB-keurmerk cyberveiligheid ontwikkelen waar door de Tweede Kamer is gevraagd. Adriaansens voorziet een ontwikkelingstijd van twee jaar.

Adriaansens: "Ik ben voornemens het CCV nog vóór het einde van dit jaar subsidie te verstrekken. De ontwikkeling van het

Het CCV mag van demissionair minister Adriaansens het MKB-keurmerk cyberveiligheid ontwikkelen waar door de Tweede Kamer is gevraagd. Adriaansens voorziet een ontwikkelingstijd van twee jaar.

Adriaansens: "Ik ben voornemens het CCV nog vóór het einde van dit jaar subsidie te verstrekken. De ontwikkeling van het keurmerk zal vervolgens naar verwachting een doorlooptijd hebben van twee jaar. Het spreekt voor zich dat intensieve samenwerking met cybersecurityexperts, brancheorganisaties en overheidsinstanties zoals het DTC cruciaal is, om ervoor te zorgen dat het keurmerk nauwkeurig aansluit op de behoeften en uitdagingen van mkb-organisaties."

Cyberoefeningen

Structurele cyberoefeningen in het mkb, waar in een andere Kamermotie om was gevraagd, zijn volgens Adriaansens niet realistisch. "Het organiseren van structurele cyberoefeningen zoals ISIDOOR voor het niet-vitale bedrijfsleven vormt niet de meest effectieve aanpak. Een oefening zoals ISIDOOR, die opgezet is voor de Rijksoverheid en vitale organisaties, blijkt in feite te complex en grootschalig is voor de gemiddelde mkb'er om aan mee te doen. Ook is de doelgroep niet-vitale bedrijven te divers voor één cyberoefenagenda.

"Tegelijkertijd vindt het kabinet het stimuleren van cyberoefeningen, juist voor het mkb, wel degelijk van belang. Daarom zullen er passende stappen genomen worden om niet-vitale bedrijven vooruit te helpen met cyberoefeningen. Het kabinet zet daarbij met name in op het versterken van de informatievoorziening en de advisering rondom cyberoefeningen. VNO-NCW/MKB-Nederland en verschillende brancheorganisaties onderschrijven deze lijn."

Meer nieuws over datarisk­verzekering­en

29-02-2024

NIS2 quickscan

De Rijksoverheid heeft een NIS2-quickscan beschikbaar gesteld. Die scan bevat onder meer een checklijst van veertig vragen die organisaties moet helpen bij de voorbereiding op de nieuwe Europese cyberwet NIS2. De scan is met name bedoeld voor it- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties en bedrijven.

Lees verder